Geschiedenis van de Surfplas in beeld

Op 28 mei a.s. organiseert Streekmuseum Reeuwijk opnieuw de presentatie over de Surfplas voor diegenen die de eerste lezing hebben gemist. Het onderwerp van de fotopresentatie is:

“De Surfplas, van dijkdoorbraak en watersnood tot zandwinning en recreatieplas”.

De officiële naam van de Surfplas is Broekvelden-Vettenbroek, maar niet iedereen kent deze naam. Het is dit voorjaar precies 90 jaar geleden dat de voormalige droogmakerij Broekvelden-Vettenbroek in de oudejaarsnacht van 1925-1926 getroffen werd door een grote watersnood. De Lecksdijk en daarna de Nieuwenbroeksedijk braken door en de polders liepen onder water. Alle bewoners van de 22 overstroomde boerderijen moesten worden geëvacueerd. Dit feit vormt, samen met de geschiedenis van de zandwinning en de onteigening in de zestiger jaren in diezelfde polders, een belangrijk onderdeel van de presentatie. Ook wordt stilgestaan bij de zeer oude geschiedenis van deze polder als schuilplek voor waterwild.

De lezing is het resultaat van een samenwerking tussen het Streekmuseum Reeuwijk en Watersnip wetland-informatiecentrum. Aan de hand van zo’n 90 foto’s, vanaf 1926, oude kaarten en krantenknipsels laten we u de geschiedenis van de polders Broekvelden-Vettenbroek én zijn bewoners meebeleven. De Stichting Streekmuseum Reeuwijk wil dan ook graag belangstellenden welkom heten en laten genieten van de geschiedenis van de Surfplas.

Entree donateurs gratis. Belangstellenden betalen € 4,- inclusief een consumptie. Het is ook mogelijk om op deze middag donateur te worden. Voor 2016 betaalt u dan € 10, de helft van de normale prijs.