Bij de Les

Tentoonstelling oude schoolplaten

2010_bijdeles_002Vanaf 4 september is er in het Streekmuseum Oudheidkamer aan de Oudeweg nr. 3 te Reeuwijk een unieke tentoonstelling van ruim 40 schoolplaten uit eigen bezit.

Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd er op de Nederlandse scholen veel gebruik gemaakt van schoolplaten.

Een schoolplaat of een plaat voor aanschouwelijk onderwijs werd gebruikt als illustratie bij de verhalen die de onderwijzer of onderwijzeres vertelde. Het aanschouwelijk onderwijs was een leermethode die ontwikkeld is in de negentiende eeuw, waarbij lagere-schoolkinderen door zien, horen ruiken, tasten of voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen. Aanvankelijk werden de platen gemaakt naar tekeningen, schilderijen of aquarellen en op linnen of karton geplakt.

Voor kinderen is er een leuke kleurplaat. Tegen inlevering van de mooi gekleurde plaat bij de balie van het Streekmuseum krijgen ze een “Oudhollandse zuurstok”.

Als afsluiting van het seizoen ontvangt u in de maand november een gratis kopje koffie “Bij de Les”

Openingstijden

Er kunnen nu ook minder validen ons Museum bezoeken, aangezien er bij de trap naar de zolder een traplift is geïnstalleerd. Ook zijn wij in het bezit van enkele rollators.

Nieuwsarchief