Kijk daar is de Brandweer

TENTOONSTELLING MET VEEL HISTORISCH MATERIEEL

2012_brandweerIn het Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk aan de Oudeweg nr. 3 is vanaf zaterdag 9 juni 12.00 uur tot en met zondag 25 november 2012 een brandweertentoonstelling te zien. Het gaat hier om een tentoonstelling waarin de ontwikkeling van de blustechnieken aanschouwelijk wordt gemaakt. Het materiaal van toen is niet meer te vergelijken met dat van nu. Schitterende oude brandspuiten uit de 4 kernen Bodegraven, Driebruggen, Waarder en Reeuwijk staan te pronken.

Kortom een zeer leuke en informatieve tentoonstelling in samenwerking met de Brandweer.

Om 12 uur zal de tentoonstelling geopend worden.

Daarna is er een rondrit van brandweerwagens door Reeuwijk. Deze tour wordt verzorgd door Stichting Historisch Brandweermaterieel Hollands Midden.Het voorkomen van brand was vroeger een voortdurende zorg. Naast kerken, kloosters, en een enkele uit steen opgetrokken overheidsgebouwen hadden de huizen nog veelal een houten bovenbouw met een rieten dak. Bij brand liep ook de directe omgeving gevaar en bij een uitslaande brand en sterke wind kon zelfs een heel dorp of stadsdeel in de as worden gelegd. Het bestrijden van brand behoorde tot de burgerplichten. Het blussen van een brand was een frustrerende bezigheid. Het enige wat er in die tijd aan materiaal voor handen was, waren de emmertjes. Het waren gewone, houten (en eenmaal nat, loodzware) emmers. Het was al een aanzienlijke verbetering toen de houten emmertjes vervangen werden door leren emmertjes. Het waterverlies en het gewicht van de emmers namen behoorlijk af. Maar nog steeds schoot het blussen met de emmertjes niet op.

In 1672 kwam er met de brandspuit een grote doorbraak. De brandspuit, ontwikkeld door Jan van der Heijden, produceert een waterstraal met als doel een brand te blussen. En kan water hoger en dieper in een brandhaard worden gebracht dan wanneer men water rechtstreeks vanuit een emmer gooit. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw werden brandspuiten niet meer op handkracht, maar door middel van een stoommachine en later een verbrandingsmotor aangedreven.
Op de tentoonstelling is de ontwikkeling van de blustechniek duidelijk te zien.

Bovendien is er een leuk boekje te koop over de geschiedenis van de brandbestrijding in Reeuwijk, Waarder en Driebruggen.
Dit boekje is samengesteld door de heer Rob Alkemade.