TAXIDERMIE

De extra winteropeningen van de afgelopen jaren in het Streekmuseum waren een groot succes, zodat het Streekmuseum rond de komende jaarwisseling weer open is op de zaterdagen 21 en 28 december 2019 en 4 januari 2020 van 11 tot 16 uur.

Op 21 december en op 4 januari zijn er een demonstraties “opzetten van dieren” te zien. Er zal op die dagen een preparateur aan het werk zijn om uitleg te geven over alle aspecten van dit oude ambacht.

Het opzetten van dieren, ofwel Taxidermie, is een heel oud beroep. Al eeuwen lang worden door kenners van dier en natuur dode dieren verzameld, geprepareerd en opgezet om aan iedereen te laten zien hoe zo’n dier er van dichtbij uit ziet. Gewoon voor in de huiskamer maar natuurlijk ook in scholen en in musea. Kennis over uitgestorven dieren hebben we veelal te danken aan de exemplaren die bewaard gebleven zijn in particuliere of museale collecties. Soms werden ze door jagers als trofeeën bewaard.

Op zaterdag 28 december 2019 van 11:00 – 16:00 uur is er een gezellige eindejaarsopening om iedereen de gelegenheid te geven het museum en de tentoonstelling  JAGEN, VISSEN & VANGEN als broodwinning alsnog te bezoeken.

De opbrengsten van jacht en visserij vormden eeuwen lang voor velen een belangrijke aanvulling op het inkomen. Dat kon omdat wild en vis vroeger in verhouding veel meer opbracht dan nu. Het waren dus broodvissers en broodjagers.

Met deze speciale expositie laat het Streekmuseum zien om welke dieren het ging en wat voor methoden en attributen werden gebruikt.

Openingstijden museum: 11 -16 uur,