VERGETEN KINDEREN

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Het is zeer belangrijk hier bij stil te staan. Vrijheid is een groot goed en niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Ook in Streekmuseum Reeuwijk wordt hier dit jaar extra aandacht aan besteed.

Jessica Verhagen zal op 7 mei 2020 om 20:00 uur in de filmzaal van Streekmuseum Reeuwijk.een lezing houden en een film vertonen over haar boek de “Vergeten kinderen”. De film is gemaakt in samenwerking met de Film- en Videoclub “Het Toverlint” uit Gouda.

In maart 1945 voeren twee binnenvaartschepen van Waddinxveen naar Hoogeveen met aan boord 45 ondervoede kinderen tussen de 6 en 14 jaar, allen uit Reeuwijk en omgeving. Ds. Pieter Warmenhoven leidde de tocht en de schippers Jan Pols en Jan van Dam uit Gouderak hadden voor de schepen gezorgd.

De verhalen van de ‘kindjes’ van toen zijn aangrijpend, persoonlijk en geven een indringend beeld van wat het is om kind te zijn in oorlog. In dit boek ook het verhaal van alle stille helden die hebben meegewerkt aan dit kindertransport en de kinderen liefdevol hebben opgevangen in hun eigen gezin en huis. De persoonlijke interviews van de kinderen van die tocht, samen met het reisverslag en foto’s uit die tijd, maken dit een uniek boek over kinderen in de oorlog.