Romeinen boven water

In het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 in Reeuwijk is vanaf zaterdag 22 augustus 2015 de schitterende tentoonstelling over het dagelijks leven langs de limes te zien. De titel “ROMEINEN BOVEN WATER” verwijst naar het boven water halen van de geschiedenis en vondsten uit de Romeinse tijd in ons waterrijke gebied.

2015_romeinenDeze tentoonstelling is onder deskundige leiding samengesteld uit vondsten die in bruikleen zijn gegeven door de Provincie Zuid-Holland en is in negen thema’s ingedeeld, t.w.: Romeinse tijd in Nederland, Limes in Zuid-Holland en de Romeinen in Bodegraven, handel en economie, religie en dood, water en wegen, stad en platteland. Bovendien is de collectie archeologische opgravingen van de leraar Cees Beunder verrassend mooi geëxposeerd.

Bij het graven van de Put van Broekhoven is in 1937 een Romeinse helm gevonden, nu één van de pronkstukken van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Theatermaker Michiel van de Burgt heeft voor “Nieuwerbrug Een klein dorp met eigenzinnige mensen” een mooie film over de helm gemaakt, deze is in het Streekmuseum te zien.

Een nationale commissie van experts heeft geconcludeerd dat de Limes, waarvan in het huidige landschap nagenoeg niets meer zichtbaar is, ”erfgoedwaardig” is en streeft naar plaatsing van de Limes op de Werelderfgoedlijst. De zichtbaarheid van de Limes verhogen is de aanleiding van deze tentoonstelling.

Nieuwsarchief