“Van Knuppelpad tot Rijksweg”

Reeuwijk – Onder de titel “Van Knuppelpad tot Rijksweg” schetst John van Gemeren op de jaarlijkse donateursavond van het Streekmuseum Reeuwijk aan de hand van een groot aantal foto’s een historisch overzicht van vervoer over de weg zoals dat in onze gemeente door de eeuwen heen plaatsvond.

“Een kar die ratelt op de keien” Dit is een bekende zin uit het lied “Het dorp” van Wim Sonneveld. Maar de tijd dat er in onze dorpen karren ratelden over de keien ligt wel ver achter ons. Zo ver dat bijna niemand zich dat kan herinneren. Onze wegen zijn tegenwoordig gevuld met autoverkeer en fietsers. En het lijkt nog steeds drukker te worden op de wegen. Het transport over de weg heeft de laatste eeuw een enorme groei en ontwikkeling meegemaakt. Een goede gelegenheid om hier op de jaarlijkse donateursavond meer over te vertellen.

Nel van der Bas beheert het fotoarchief van het Streekmuseum. Zij heeft uit de rijke foto-collectie van het museum een keur aan prachtige beelden opgediept. Er worden beelden getoond van situaties en transportvormen die wij ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen. Juist voor jongeren zijn deze beelden verrassend. Cock Karssen heeft ook beelden uit haar fotoarchief ter beschikking gesteld.

John van Gemeren, directeur van Wetland-informatiecentrum Watersnip in Sluipwijk is gefascineerd door de manier waarop wij al eeuwenlang wonen en werken in een zeer natte omgeving met al zijn handicaps en kansen. Hij is verantwoordelijk voor de historische lijn in de lezing en zal deze ook presenteren.

Het verhaal is gemeentebreed, met beelden uit de diverse kernen.

Het belooft een informatieve en leuke avond te worden met veel mooie foto’s, herkenningspunten en een gezellige sfeer.

Woensdag 5 APRIL 2017 in zalencentrum “De Brug”, aanvang 20.00 uur,

Nieuwsarchief