WORKSHOP QUILTEN VOOR BEGINNERS

Naar aanleiding van de themamiddag Quilten tijdens de tentoonstelling “Resultaat van naald en draad” in het Streekmuseum Reeuwijk bleek er behoefte aan een workshop over deze mooie handwerktechniek. De animo op 17 januari was zo groot dat er nu een tweede workshop komt op 3 februari.

Het quilten is niet zomaar enkele tientallen jaren geleden uit de lucht komen vallen maar heeft ee
n hele lange traditie. Al eeuwen geleden werd het gedaan. Tijdens allerlei archeologische opgravingen zijn restanten van quilts naar boven gekomen. De precieze oorsprong van het quilten blijft echter niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de Romeinen al quilttechnieken gebruikten om quilts te maken. Ze maakten bijvoorbeeld gequilte kussens, matrassen en dekens. Het woord quilten is afkomstig van het Latijnse woord ‘culcita’. Dat betekent ‘matras’. Later is dit het woord ‘quilten’ geworden,

Patchwork betekent eigenlijk niks meer dan ‘lapjeswerk’ en het aan elkaar zetten van verschillende soorten lapjes stof. … En kortgezegd, dat is nu quilten: het doorpitten van de drie lagen stof.

Els Oosterwijken Ineke de Pater, vrijwilligers van het Streekmuseum geven op 3 februari a.s. van 14:00 tot 16:00 uur een workshop in het Streekmuseum Reeuwijk aan de Oudeweg 3, 2811 NM Reeuwijk.

 

Nieuwsarchief