Interieur en Collectie

De boerderij

Streekmuseum Reeuwijk is gevestigd in een voormalige boerderij. Het gebouw, dat dateert uit 1907, is nog vrijwel volledig intact.

Onze entree

Bij de receptie vindt u  het verkooppunt van diverse boekjes, ansichtkaarten en Oudhollands snoepgoed als duimdrop, kaneelstokken, wijnballen en zoethout. Hier zult u ook vriendelijk verzocht worden om uw tas of rugzak in één van de af te sluiten kluisjes achter te laten.

In de hal ziet u een ouderwets dorpsschooltje en kunt u gezellig een kopje koffie of thee drinken. In de filmzaal kunt u kijken naar onze informatieve diaserie over het vervenen van het Reeuwijkse Land.

De stal

Streekmuseum Reeuwijk - StalDe palen waartussen de koeien de winter over vast stonden, de voergoten links en rechts van de deel en de drinkbakken zijn deels nog aanwezig. De stal is expositieruimte, met als onderwerpen de turfwinning, het dagelijks leven op en rond de plassen, de brandweer, de veehouderij, het turfstekerhuisje en attributen voor de jacht en visserij.
Achterin hebben we het nachtverblijf voor de knecht of de meid opnieuw aangebracht.

De woonkeuken

Deze ruimte is ingericht als boerenwoonkeuken. U ziet onder andere een mooie vitrinekast met een 110 jaar oud servies, een kachel met turfkit en, een granieten aanrecht met een waterpomp een spiegelkast. Daarmee krijgt u een aardig beeld hoe de woonkeuken er in vroeger tijden uitzag.

Het stoephok

Het stoep- of boenhok, een houten uitbouw tot iets over de sloot, waarin het ooit heldere slootwater dienst deed als spoelwater. De stoep is nu expositieruimte, met als hoofdonderwerp „de was”. Een enkel detail herinnert nog aan de ros- of paardenmolen die ook deze boerderij ooit rijk was.

De kelder

Zoals in vele Zuid-Hollandse boerderijen is de kelder slechts gedeeltelijk ondergronds, vanwege de opwaartse druk van het grondwater. De authentieke pekelbak voor het pekelen van de zelfgemaakte kaas is nog aanwezig. De expositie hier is uiteraard gewijd aan hetzelfde zuivelproduct. Op de schappen bovenaan de trap staan enkele resultaten van de vroegere wijze van conservering van groenten en fruit, het zogeheten „wecken”.

De opkamer

Gebouwd óp de kelder (vandaar de naam) en bereikbaar via een trapje van drie treden. Deze kamer is nu ingericht als slaapkamer, met een commode, een wieg, een zogenaamde twijfelaar en een stilletje.

De voorkamer of zitkamer

De zitkamer ligt aan de voorzijde van de boerderij. Deze was vaak alleen ’s zondags in gebruik. De schoorsteenmantel van vroeger is er nog. Wij hebben er opnieuw een kolenkachel voor gezet, met de bijbehorende attributen zoals een kolenkit en een sinteltang.
Verder vindt u in deze kamer een aantal vitrines waar we u mooie, oude serviezen laten zien.

De pronkkamer

Werd voornamelijk gebruikt voor de ontvangst van notabelen, zoals de dominee, de dokter en de notaris. Vader – en soms moeder – scheidden zich hier af van de kinderen voor de gesprekken die het bezoek van de notabel noodzakelijk maakten. Hier tonen wij u de dingen die te maken hebben met de huishoudelijke bewerking van de kleding. In de linnenkast vindt u onder ander ondergoed uit „grootmoeders tijd”, in de „glazen kast” enkele kanten mutsen zoals de vrouwen toen vaak droegen.

De zolder

Hier komt u via een redelijk steile trap. De zolder is tweedelig en thans volledig ingericht als expositieruimte. De voorzolder, eens extra slaapruimte boven het woonhuis, heeft nog een originele rookkast waarin eigen slachtproducten als hammen, zijden spek en worsten hun conserverende behandeling ondergingen in de rook van de kachel beneden. Verder vindt u hier de thema’s textiel, scheepswerf, rietdekkerij en kruidenierswinkel.

De achterzolder

Deze ruimte boven de stal, welke ooit als hooizolder dienst deed en sinds jaren onze ontvangstruimte voor groepen was, is nu voor een groot deel ingericht voor de genealogie, de fotoafdeling, de bibliotheek en ons huisarchief.