Voorwerpen | Streekmuseum Reeuwijk

Uw bijdrage aan onze collectie

Een nieuwe aanwinst: de bodebus

Streekmuseum Reeuwijk - BodebusOnlangs werd de collectie van het Streekmuseum uitgebreid met de bodebus van de voormalige gemeente Bodegraven. Deze werd door de gemeentebode gedragen bij officiële gelegenheden. Uit de bij de bodebus neergelegde documentatie blijkt dat de gemeentebode (de nasporingen gaan terug tot de 16e eeuw) allereerst diende als vervanger van de schout, vervolgens als vertrouwenspersoon, die berichten overbracht van het gemeentebestuur. Daarnaast had de ze ambtenaar vaak nevenfuncties, zoals bijvoorbeeld deurwaarder. Voor het vervoer van officiële documenten over grotere afstanden kreeg de gemeentebode een bus waarin het opgerolde document vervoerd kon worden. Deze documentenbus zal verzegeld zijn geweest en droeg het gemeentewapen. Voor het vervoer ervan behoefde op deze manier geen porto te worden betaald. We kunnen dit vergelijken met de huidige diplomatieke post tussen een ambassade en zijn minister.

Toen men overging van opgerolde documenten naar het briefformaat werd de bodebus een kistje, zoals ook is tentoongesteld. Hieraan hing het gemeentewapen aan een ketting. Uiteindelijk is die ketting met het gemeentewapen overgebleven als “ambtsketen” van de gemeentebode.

Wellicht hebt u op zolder of in de schuur een voorwerp dat u niet weg wilt gooien, maar ook niet meer in uw woonkamer wilt neerzetten, terwijl het uitstekend in onze collectie zou passen. Neem dan gerust contact met ons op.

Aanmelden

U kunt uw voorwerpen aanmelden bij de receptie.

Daar kunt u aangeven:

dat u de voorwerpen wilt schenken aan het Streekmuseum;
dat u er in toestemt dat dubbele of niet in de collectie van het museum passende voorwerpen mogen worden verkocht, waarbij de opbrengst voor het museum is, of dat wij deze mogen weggeven aan een ander museum, Oudheidkamer of Historische vereniging.
Natuurlijk kunt u zich ook per e-mail aanmelden dat u voorwerpen wilt afstaan aan het Streekmuseum.

Als u daarbij uw volledig adres en uw telefoonnummer opgeeft, bellen we u voor een afspraak.

Uitlenen

We kunnen helaas niets van ons materiaal uitlenen, maar u kunt tijdens de openingsuren op uw gemak de materialen raadplegen.

Digitalisatie

We zijn ook druk bezig met digitaliseren van onze voorwerpen collectie. Veel van de voorwerpen zijn daadwerkelijk tentoongesteld, dus het bekijken in het museum is natuurlijk veel leuker!
Zo kunt u nu al op onze beeldbank voor objecten zien hoever we al zijn: een deel van de de ruim 11.000 voorwerpen is al met foto in de database opgenomen.