We gaan beginnen!

Opdrachten zijn getekend, bouw kan van start.
12 jul

Dit klinkt als een tv-quiz in de zomerperiode, maar niets is minder waar. De nieuwbouw voor het streekmuseum Reeuwijk is in gang gezet.

Voorbereiding

De aanloop naar de ondertekening van de opdracht voor bouwbedrijf Vergeer en installatiebureau Lok kent een lange weg.

In 2006 is door Hans Kriele, architect aan de Twaalfmorgen, op verzoek van de toenmalige voorzitter van de stichting Streekmuseum Reeuwijk, Addy Vos, een eerste ontwerp gemaakt. Een extreme tegenhanger van het ontwerp van de bestaande boerderij, dus best gewaagd. De kosten voor realisatie bleken al snel veel te hoog te worden. De dakconstructie was bijzonder, maar ook heel ingewikkeld.

Maar de wens tot vervanging van het witte noodgebouw bleef natuurlijk. Het had een tijdelijke bouwvergunning en was al een tweedehands gebouw. Dankzij aannemersbedrijf Goudriaan uit Waarder bij de scouting in Voorburg op de kop getikt.

Tweede start

Toen het noodgebouw met een bouwvergunning van vijf jaar, na ongeveer 16 jaar echt opgeknapt moest worden, is de stichting samen met de gemeente (eigenaar van het gebouw) aan het rekenen gegaan. Is dit witte, houten gebouw te renoveren of moet er een nieuw gebouw komen? Na een heleboel rekenwerk bleek nieuwbouw uiteindelijk op termijn goedkoper.

Toen sloeg men de handen ineen!

Vrijwilligers met een professionele achtergrond in de bouw zijn gaan rekenen en hebben architect Ben Kraan uit Bodegraven bereid gevonden mee te denken aan een functioneel gebouw dat aan de eisen van welstand en begroting kan voldoen. Daar is ruim een jaar aan gewerkt. Diverse overleggen met de gemeente en de diverse raadsfracties zijn gevoerd. Medio 2022 leek de bouw klaar voor de start.

Kosten en innovatie

Maar ….  De wereld ging er ineens anders uit zien. Als gevolg van de Coronapandemie werden de bouwkosten al hoger. Maar de oorlog in Oekraïne heeft tot gevolg dat bouwmaterialen nog eens fors duurder werden.

Ondertussen waren bouwbedrijf Vergeer en Lok installaties al druk aan het rekenen en nadenken gegaan. Nadenken over een gebouw waarmee het museum kon scoren!

Het zou uniek zijn als het museumgebouw een nul-op-de-meter gebouw zou worden. Een uitdaging voor beide aannemers.

Toekomstige boodschap

Het vernieuwde Streekmuseum heeft een uniek gebouw. Met aardwarmte, energieopslag in een enorme accu/batterij en daglicht op de verdieping en begane grond. Zonnepanelen in een rieten dak. En dat alles in een ontwerp dat lijkt op een schuur zoals die bij de bestaande boerderij hoort! Het is straks weer één geheel. Met een unieke boodschap: hoe houd ik droge voeten?

Het museum is van oorsprong een vertelling van de geschiedenis van Reeuwijk en Reeuwijkers. En vooral natuurlijk het winnen van bagger en het drogen tot turf. Dat proces blijft zichtbaar. Maar water blijft een aandachtspunt bij een ligging van ca 2.50 m onder N.A.P.

Beheersing daarvan om droge voeten te houden en een levensvatbaar deel van het Groene Hart te kunnen blijven, is het vaste thema in de nieuwe opzet. Dus een museum voor ouderen en zeker voor jonge bezoekers die interactief veel kunnen zien en leren.

Definitieve start

10 juli is door wethouder Elly de Vries, in het bijzijn van de architect, vrijwilligers en het stichtingsbestuur de bouwopdracht, samen met de aannemers ondertekend. Eke Vos, vrijwilligster in de werkgroep Marketing en Communicatie, bood de wethouder een bahco (moersleutel) aan om symbolisch het gas af te sluiten in het noodgebouw.

Dat was een bijzonder moment. Vooral omdat Addy Vos als voorzitter van toen in 2006 begonnen is met de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Ongeveer 15 jaar lang ervoor heeft gevochten om het voor elkaar te krijgen, samen met de gemeente. Helaas in januari 2021 is overleden, maar op 10 juli jarig zou zijn geweest. Hij was er vast en zeker bij.