De Textielhoek

02 feb

In het Streekmuseum Reeuwijk zijn verschillende hoeken te vinden: naast uiteraard de uitgebreide turfwinning tentoonstelling in de stal, is dit bijvoorbeeld ook de textielhoek. De zeer enthousiaste dames geven de textielhoek een nieuwe look. Uiteraard is er de goed gevulde linnenkast, met onder andere van die kriebelende, gebreide borstrokken of ander ondergoed.

Er zijn veel verschillende kleding- en borduurstukken te bewonderen. Een hoeveelheid aan zelfgemaakte baby jurkjes, maar ook bijzondere kleding waar de herkomst niet helemaal zeker van is. Wel dat het allemaal uit de “oude doos” komt en al vele jaren oud is. Toch mooi dat we het hier allemaal nog eens kunnen laten zien.

Ook voor de jeugd, in plaats van PlayStation of mobiele telefoon, was borduren, kantklossen, haken en handwerken de uitgelezen ontspanning. Wellicht herken je het van je oma of grootmoeder? Ja, want je moest jezelf na het (vaak harde) werken op het veld maar zien te vermaken. En dat met vaak hele grote gezinnen, die van groot naar klein elkaars kleren maar moesten dragen. Zo werden niet alleen de sokken, maar ook de ellebogen van de truien gestopt en daar waren wel handige hulpmiddelen voor. Gelukkig zijn die ook bewaard en hier te zien, naast vele soorten knopen.

Er werd veel geborduurd: prachtige kleedjes, mutsjes, maar ook tassen en op kleding. Er is veel van mevrouw G.T. van Hemsbergen bewaard gebleven: de bekende handwerkjuf uit Nieuwerbrug. Zo is er een rol met allerlei proefstukjes, wat vroeger de meisjes na moesten maken en er ook examen in moesten doen.

Ook is er een bijzonder fijn gehaakt tafelkleedje te zien, zo fijntjes gemaakt, dat je je afvraagt hoe men het heeft kunnen maken in die donkere arbeidershuisjes, waar kaarslicht nog vaak de enige verlichting was.

Prachtig versierde gelaagde kleding, met aparte binnen voering, misschien wel bedoeld om op zondag aan te trekken als men naar de kerk ging.
Zo zijn er nog veel meer zaken te ontdekken en te bekijken, dus kom gerust een keer langs.

Kijk voor meer informatie en onze openingstijden op onze site of Facebook…
Dus graag tot ziens..